Pregonas_portada
14 Dec 2012 1 comentari Redacció

Xavier Pregonas: “A Catalunya tenim un equip molt bo de demostradors”

A les estacions d’esquí hi ha professors que donen cursos o classes per hores per aprendre o millorar el nivell, però qui ensenya als professors d’esquí? Xavier Pregonas, que és demostrador-professor de professors-, cap de formació de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern i ha participat en una Interski, explica que a Catalunya hi ha un bon nivell tècnic.

En què consisteix la feina d’un demostrador?

En formar i ensenyar a futurs professors d’esquí. Ensenyem el gest tècnic per la pràctica de l’esquí.

Què s’ha de fer per ser demostrador?

S’ha d’esquiar bastant i s’ha d’haver executat moltes vegades tots aquestos gestos tècnics que es necessiten per esquiar i que marquen la metodologia de l’ensenyament per poder-los demostrar, com diu la pròpia paraula, demostrar-los de la millor manera possible, d’una manera visual, al futur professor. Per arribar a demostrador has de passar per totes les titulacions que hi ha en el món de l’esquí: el curs de tècnic esportiu de primer, el de segon i el de tercer nivell. Desprès d’haver obtingut aquestes tres titulacions, només que tinguis una mica de pràctica i de vocació d’ensenyar a esquiar pots passar a formar part de l’equip de demostradors.

Cada quatre anys s’organitza una convenció de demostradors, coneguda com a Interski. En què consisteix?

Això ho organitza la ISIA (Internacional Ski Instructors Association), que és l’organisme internacional de professors i entrenadors. Cada quatre anys crida als equips de demostradors de cada país perquè facin una exhibició durant una setmana, una trobada que es fa a diferents estacions d’Europa, fins i tot fora del continent, com al Japó, Amèrica o Rússia, per intercanviar idees i aportar noves tècniques i noves solucions dins del món de l’ensenyament.

Has participat en cap?

Sí, vaig participar en una, quan estava de demostrador dins de l’equip espanyol. A Espanya, de fet, l’equip de demostradors actualment el té l’antiga Escuela Española de Esquí, el que passa és que, malgrat que s’ha homologat i regularitzat la professió, no hi ha constituït pel Consell Superior d’Esports, que és qui ho hauria de fer, un equip de demostradors oficial.

Xavier Pregonas esquiant.

El nivell a les Interski ha de ser altíssim…

Si, però més que un nivell altíssim d’espectacularitat a l’hora de baixar esquiant, el nivell ha de ser de posicions correctes, més tècnic.

Un aficionat a l’esquí pot llogar una hora de classe amb un demostrador?

Pot fer-ho, perquè aquest demostrador pot ser que estigui treballant a una escola d’esquí com a professor, no com a demostrador. És a dir, tu ets demostrador en el moment en que estàs ensenyant a futurs professors d’esquí, però dintre de la feina en el teu dia a dia pots estar en una escola d’esquí i treballar com a professor de cara al públic. La gent no fa falta que sàpiga que ets demostrador. Perquè no fa falta per a un turista que sigui un demostrador qui li ensenyi a esquiar, un professor és molt vàlid.

Quin nivell tècnic hi ha a Catalunya?

A Catalunya, a nivell només de federació regional, tenim un equip molt bo de demostradors propis, a través de la Federació Catalana d’Esports d’Hivern. La majoria hem sortit tots de l’Escola Espanyola d’Esquí, no ens enganyem, perquè som gent que portem molts anys al món de l’esquí i venim de l’antiga legislatura. El que passa és que al regularitzar-se, a través d’Ensenyament, el tema de les titulacions, la Federació Catalana té potestat per formar demostradors. Aleshores, aquí, a Catalunya, tenim el nostre propi equip, que en aquest moment està donant classe a les estacions d’esquí formant professors.

Comentaris

  1. Josep Pregonas va dir això el 14 des 2012

    Pot semblar que escombro cap a casa pero aquest profesor ha dedicad tota la seva vida aquest esport

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.