Paisatge de l'Albera
10 Jun 2012 0 comentaris Lídia Penelo

Visitar els cellers i cooperatives de l’Albera

 Contundents i amb cos els vins de l’Empordà s’han anat guanyant un bon lloc entres les denominacions d’origen catalanes. Un dels llegats que van impulsar els primers grecs que es van establir a Catalunya va ser el cultiu de les vinyes; de fet, al segle VI a. C, una de les zones on més vi es produïa era a la falda de l’Albera, un massís pentinat per la tramuntana. En aquest parc natural els hiverns són suaus i els estius calurosos però suavitzats per la brisa marina, un clima més que favorable per al cultiu de la vinya i l’olivera.

Vinyes de l’Alt Empordà

A l’Edat Mitjana, els monestirs de Sant Pere de Rodes, el de Sant Quirze de Colera i Santa Maria de Vilabertran tutelaven bona part de les vinyes que s’escampaven per les muntanyes de la zona. Actualment, a l’Empordà hi ha una superficie de més de 2.000 hectàrees dedicades a la vinya, 400 de les quals es troben a Garriguella. Un dels atractius d’aquest poble de poc més de 800 habitants i flanquejat per les muntanyes de l’Albera, el golf deRoses i  el turó de Mala Veïna, és la seva cooperativa que ofereix vins de totes les varietats típiques de la zona, -carinyena, garnatxa i tempranillo-. El principi bàsic d’aquesta cooperativa és produir raïm de qualitat i fer vins que ja circulen pels mercats més competitius del món, un objectiu que han assolit amb anys de feina i esforç.

 

Tradició i modernitat

Per continuar coneixent els vins de la zona, el Celler Espelt a Vilajuïga es troba en un emplaçament privilegiat. Els raïms d’aquest celler creixen envoltats per tres parcs naturals, el de l’Albera, el del Cap de Creus i el dels Aiguamolls, una riquesa natural que s’ha filtrat en el sabor dels seus vins. Els responsables de Celler Espelt han aconseguit reunir modernitat i tradició amb un disseny acurat i uns vins potents. Un exemple és el Comabruna, un vi negre que barreja syrah, carinyena i marselan, de la collita del 2008. D’un color cirera intens, aromes de torrat i fruita madura, en boca és carnòs i saboròs, i en definitiva una bona carta de presentación dels productes de la casa.

Prop de Vilajuïga hi trobem Capmany, també poble de viticultors i on des del 1995 hi va començar la seva activitat el celler Castell de Capmany, una iniciativa petita i artesanal que amb poc temps, ha aconseguit posicionar un dels seus vins, el Moll de Alba, entre els vins de l’Empordà més distingits internacionalment.

En aquesta zona, pràcticament a cada poble hi ha un celler, però per continuar la visita proposem una parada a Cantallops on trobem les Vinyes dels Aspres, on es pot visitar el nou celler de vinificació i l’antic celler de criança. Al celler més antic és on s’envelleix el vi en bótes de roure francès Alier, i on reposa en la seva evolució final en ampolla. Les varietats que treballen són  Cabernet Sauvignon, Carinyena / Samsó, Garnatxa, Merlot, Syrah, Garnatxa Blanca, Lledoner (garnatxa roja). Després del tast, opcional però molt recomanable, podeu acostar-vos al Castell de Requesens, situat sobre un turó a uns set quilòmetres del veïnat de Requesens, prop de la Jonquera (Alt Empordà), i que ofereix una  bonica panoràmica de la zona.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.