Panoramica nocturna738x246
07 Aug 2012 1 comentari Redacció

Una ruta per les estrelles

Si aquest estiu decidim anar una mica més enllà en l’observació del cel, tan típica d’aquestes dates, i descobrir els secrets que amaga el firmament, una bona opció és buscar un observatori a prop que ens ajudi a obrir les portes de les constel.lacions.

Documentar-se és el següent pas. No és recomanable començar l’aprenentatge en blanc. I pel que fa al material, en cal ben poc: un mapa de les estrelles i un bloc de notes per apuntar-hi el que anem aprenent seran més que suficients per al viatge. I si l’objectiu és impressionar els acompanyants, fer una mica de recerca sobre la mitologia que envolta l’Univers pot ajudar a deixar alguns amics bocabadats.

A l’hora de triar el lloc, els entesos recomanen observar les estrelles lluny de les grans ciutats –per evitar la contaminació lumínica i la pol.lució–. De tota manera, per fer una bona introducció en el món de les estrelles sense haver d’anar gaire lluny l’Observatori Fabra de Barcelona pot ser un bon aliat.

La cúpula de l’observatori i el cel estrellat de Barcelona

Una mica d’història

Al 1895 la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona va presentar a la Diputació de Barcelona el projecte per construir un observatori dalt del Tibidabo. Era una proposta ambiciosa que havien de projectar els arquitectes Josep Domènech i Estapà i Eduard Fontserè però lamentablement no va poder veure la llum per qüestions econòmiques i perquè interferia amb altes projectes com la construcció del Temple del Sagrat Cor del Tibidabo.

L’entrada de l’observatori

No obstant això, set anys més tard, al Camí de l’Observatori i gràcies al llegat de Camil Fabra es va poder fer realitat el somni, que respectava el projecte inicial.

L’astronomia, la meteorologia i la sismologia són els tres dominis en els quals treballa des d’aleshores.

La sala de juntes

Moltes opcions per visitar-lo

Tots aquells que vulguin conèixer a fons aquest espai tan especial de Barcelona tenen diferents alternatives.

Els més diürns poden acostar-s’hi els diumenges i festius a les 11 i a les 12.30 i escoltar les explicacions dels diferents camps científics de la mà de l’equip de l’Observatori. També mostren la sala modernista i els dos telescopis centenaris i expliquen la vida domèstica que es feia a l’edifici a principis del segle XX.

El telescopi

Tot i que aquestes visites de matí no es fan a l’agost l’Alfons Puertas, meteoròleg de l’Observatori, les recomana sense dubtar-ho: “Jo destacaria les visites diürnes dels diumenges al matí perquè són la manera més econòmica de conèixer l’observatori en profunditat. Costen 2 euros, duren una hora i mitja i mostren moltes coses que la gent ni s’imagina”. Ah, i no cal reservar.

També tenen molt èxit les visites nocturnes per observar el cel de Barcelona. Les fan totes les setmanes d’octubre a juny i per a aquestes sí que cal reservar al 934 312 139. Costen 10 euros i els menors de 7 anys entren gratis.

Ara, però, és l’època dels “Sopars sota les estrelles”, una activitat que només fan a l’estiu, des del 15 de juny fins al 22 de setembre. Cal fer reserva al  93 327 01 21.

Si sou un grup o bé una escola, també s’organitzen visites guiades per a les quals l’horari s’adapta a les necessitats del grup.

I per acabar, una curiositat. Cada setmana actualitzen l’àlbum fotogràfic de meteorologia amb noves imatges del temps. És aquest:http://www.flickr.com/photos/72073661@N07/

Comentaris

  1. Marc va dir això el 28 ago 2012

    Mirar les estrelles ha estat sempre el meu passatemps favorit. Recomano l’Observatori Fabra i tots els professionals que hi treballen per la seva gran atenció i els seus grans coneixements d’astronomia.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.