Coves Toll BONA_738x246
26 Jun 2012 0 comentaris Lídia Penelo

Una experiència geològica i minera

A la Catalunya Central hi ha una de les reserves potàssiques més importants d’Europa. Es tracta d’una gran conca de sal que va sorgir fa  uns 37 milions d’anys durant la formació dels Pirineus. La notable geodiversitat de la zona ha fet que des de fa molts anys, els seus habitants hagin desenvolupat activitats relacionades amb els recursos naturals. Unes activitats que han deixat un important patrimoni associat a la mineria i un context geològic incomparable.

Nombroses galeries, vies, casetes de miners i afloraments geològics  tenen un gran interés turístic, didàctic i científic, per això s’ha  creat el Parc Geològic i Miner de la Catalunya Central, que es va posar en funcionament aquest passat mes de maig.

Zona de coves a Manresa

Els diferents centres d’acollida de visitants i centres associats que vertebren el parc tenen l’objectiu d’explicar el per què del paisatge, de les roques, de les coves, de les muntanyes i les planes, dels forns de guix, de calç i les teuleries escampades pels boscos i pobles. En definitiva, són espais creats per interpretar  la història geològica i la dels que han habitat aquest territori.

Si dediqueu un dia a conèixer la zona podeu triar entre els 46 punts identificats pel seu interès geològic i trobareu llocs tan excepcionals com les Coves del Toll i les Coves del Salnitre o els antics deltes de Montserrat i Sant Llorenç del Munt. La Conca Potàssica Catalana, a més, constitueix un exemple de rellevància mundial de la sedimentació de roques evaporítiques marines, amb minerals com l’halita (sal comú) i silvita (potassa).

Muntanya de Montserrat

A més, el parc també ofereix diferents  rutes per practicar el geoturisme. Una d’elles s’inicia a Collbató a les coves del salnitre, continua a Manresa (museu de geologia i la Cova), s’atura a Calders (forn de calç) i acaba a Moià (coves del Toll).

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.