Aigüestortes
11 Jun 2012 0 comentaris Lídia Penelo

Una excursió al Parc Nacional d’Aigüestortes

Una de les maneres d’entrar al Parc Nacional d’Aigüestortes, a Lleida, és per la Val de Ruda. Es tracta de l’únic Parc Nacional de Catalunya, i ofereix un paisatge d’alta muntanya, amb un impressionant relleu de cims que arriben fins als 3.000 metres d’alçada,  una gran riquesa de fauna (isards, marmotes, el mític trencalòs…), i una vegetació generosa; però com el seu nom indica, la protagonista d’Aigüestortes és l’aigua, present amb gairebé 200 estanys i desenes de rierols.

Un dels rius d’Aigüestortes

Esquitxada per llacs i rierols, a la Vall de Ruda, d’origen glacial, hi trobareu neu mig fosa fins al mes de juny, i aquest precisament  és el punt triat per anar al petit refugi de Saboredo a 2.310 metres d’alçada i situat al costat del llac de Baish, i també a prop de l’Estany de Sant Maurici.

La vall, força oberta i neta, a mesura que comencem a pujar es va tancant a mesura que guanya altura, i el camí, prou ample i marcat, es perd entre boscos de pins negres que segueixen un riu, que bona part de l’any s’amaga sota la neu.

A mesura que avancem,  la vista i la vall es tornen a obrir, oferint una imatge espectacular del tuc de Ratèra i els pics de Gerber, entre d’altres. Depèn del mes de la visita, el paisatge pot estar nevat, i potser encara podreu veure a la llunyania algun esquiador d’alta muntanya. Quan l’excursió toca sostre, un dels atractius dels paisatge és observar el desglaç dels llacs.

L’estany Negre

El punt i final d’aquesta sortida és el refugi de Saboredo, unes instal·lacions acollidores i ben equipades (amb lliteres, matalassos, mantes, aigua, llum i cuina; material de socors i radio d´emergència…) a la capçalera de la vall de Ruda. El refugi, gestionat per Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya queda força integrat a l’entorn i no trenca la puresa del paisatge.

Per accedir en aquest refugi privilegiat, podem passar per  la pista de Salardú, a peu trigarem 4h 30’,  o pel port de la Bonaigua.

La porta d’entrada per conèixer el parc ha estat la Vall de Ruda, però hi ha altres excursions per descubrir el parc com el Camí dels Enamorats, la Roca de la Cremada, l’estany Llong, o la passejada a l’estany de Sant Maurici. Totes elles permeten observar fenomens glacials que fan singular el Parc Nacional d’Aigüestortes com les valls en forma d’U, i els estanys naturals, les tarteres, els prats alpins i els boscos d’avets.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.