2012-09-29 09.45.55
09 Oct 2012 0 comentaris Redacció

Un cistell ple de tardor

La cuina catalana està basada en els productes de temporada, de manera que és molt habitual veure passar les estacions per les cartes dels restaurants i les parades del mercat.

La tardor és el temps dels bolets, les castanyes i els fesols. Comença també l’època dels panellets, i és el moment que els amants dels fogons comencen a preparar conserves com el codonyat. Es el moment de la cuina més elaborada.

A continuació, i amb l’ajuda de la Gastroteca, us fem una selecció d’alguns dels productes que més es compren i es cuinen ara que comencen els dies de fred.

Els bolets, els reis de la festa

L’aliment més de tardor és, sense cap mena de dubte, el bolet. La seva recol·lecció compta cada dia amb més adeptes. Soles o d’acompanyament d’algun plat de cullera, alguna arròs o fins i tot una amanida, són delicioses de qualsevol manera.

El rossinyol es conserva molt bé, és massís i té forma d’embut. Tot i que es pot menjar cru, és molt agraït de cuinar perquè va bé tant amb la carn com amb el peix.

El rovelló, un dels bolets més valorats a Catalunya, té la carn melosa i fa olor de bosc. A la brasa, o amb all i julivert, es la millor manera de menjar-se’l.

Un altre bolet molt saborós i que s’ha posat de moda a la nostra cuina és el cep. Creix tant a l’estiu com a la tardor i és tan bo per menjar a la planxa com cru. Se’n pot fer tota mena de salses o fins i tot, pols.
A Catalunya la tradició dels bolets està tan arrelada que hi ha moltes fires i jornades gastronòmiques que s’hi dediquen. Algunes de les que se celebraran en aquests mesos són:

· Cuina del bolet a Santa Cristina d’Aro

· Fira del bolet de Vilada

· Mercat del bolet a Guardiola del Berguedà

· Mercat del bolet de Cal Rosal

· Festa del bolet de Sant Iscle

· Fira de la llanega de Cardona

· Diada del bolet de Sant Julià de Ramis

· Festa del bolet de Santa Susanna

· Festa del bolet de Setcases

El fesol o la mongeta de Santa Pau

Aquest és, sens dubte, el producte més característic de la cuina volcànica, juntament amb els naps negres i el recuit, entre d’altres. Els fesols de Santa Pau es couen de seguida, tenen la pell molt primeta i són molt saborosos. Es cullen al setembre.

I de la mateixa manera que la majoria de productes gastronòmics, tenen una fira, la de Sant Antoni. La propera edició és el 20 de gener del 2013.

Un bon lloc per tastar-los és el restaurant Cal Sastre, així com en tots els restaurants del club de Turisme Gastronòmic: http://www.act.cat/programes/clubs-de-producte/club-de-turisme-gastronomic/

Els panellets: un plat dolç per cuinar en família

Farina d’ametlles, sucre, ous,  aigua i pinyons. Amb aquesta base i una mica d’imaginació n’hi ha prou per fer panellets a casa. Si hi posem festucs, cafè o coco podrem fer-ne varietats més originals. I si volem donar-hi un regust exòtic podem afegir-hi una mica de curri i un pessic de nou moscada.

La castanya, un aliment més exòtic del que sembla

Guilleries-Montseny, Corredor-Montnegre, Empordà, Garrotxa i Conca de Barberà, sobretot a la serra de Prades. Aquestes són les zones de Catalunya on les condicions climatològiques són més favorables per al castanyer i d’on provenen la majoria de castanyes que es consumeixen.

Tot i que fa anys només es menjaven torrades o bullides, des de fa uns anys i gràcies a l’impuls de comarques com la Garrotxa ara les podem trobar en forma de puré, de postre o bé acompanyant plats de carn.

El mercat i la festa de la castanya de Vilanova de Prades se celebren entre el 27 i 29 d’octubre.

El codonyat, un postre que es cuina a l’octubre

Ara és el moment de collir el codony de l’arbre i de posar-se a fer-ne codonyat per conservar-lo tot l’any. Afegint-hi sucre, aigua i llimona i fent bullir la barreja una bona estona n’obtindrem una pasta agredolça, que acompanyada de formatge es converteix en un postre deliciós. La recepta del codonyat, aquí: http://www.gastroteca.cat/ca/fitxa-receptes/codonyat/

Tots els productes dels que parlem en aquest post es poden trobar als mercats locals de Catalunya a la tardor.
Fotografia destacada: Fruites i verdures Molins. Mercat de la Concepció de Barcelona.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.