Sant Pere de Montgrony
18 Sep 2012 1 comentari Redacció

Darrere les passes del comte Arnau

La llegenda ha convertit el comte Arnau en el mite per excel·lència de la Catalunya medieval. Es basa en una cançó popular que ha sobreviscut al pas dels segles. Segons diu la tradició, per culpa dels seus pecats -relacionar-se amb una abadessa i no pagar els seus vassalls tal com havia promès- el van castigar a cavalcar eternament com ànima en pena sobre un cavall negre,  acompanyat per un grup de gossos diabòlics.

Sembla que el comte Arnau real pertanyia a la família dels Mataplana –una de les més importants i influents de la Catalunya medieval- i va ser el darrer baró de Mataplana. Entre les seves possessions figura el castell-palau de Mataplana (s.XI-s.XIV). Situat molt a prop de Gombrèn, és un bon punt per seguir la pista del comte Arnau per la zona. Les excavacions realitzades al segle passat van permetre recuperar la primera planta del castell. Tots els objectes que s’hi van trobar, com l’escut de la família Mataplana, es poden veure al Museu del comte Arnau que hi ha a Gombrèn. El darrer diumenge de cada mes s’organitzen visites guiades al castell.

Castell de Mataplana, prop de Gombrèn

Des de Gombrèn, es pot anar fins al santuari de Santa Maria de Montgrony. Segons la llegenda, el comte Arnau va construir els 144 esglaons tallats a la roca, que van des de l’hostatgeria fins a l’església romànica de Sant Pere de Montgrony. D’aquí li ve part de la seva mala fama: sembla que va prometre als seus vassalls una mesura de blat per cada mesura de pedra que traguessin. Però no va complir la seva promesa.

Esplanada des d’on surten les escales cap a Sant Pere de Montgrony

El primer tram d’escales puja des de l’hostatgeria fins a la petita capella de Santa Maria de Montgrony, una de les anomenades verges trobades. La imatge actual és una reproducció de l’original, malmesa en un incendi. Hi ha notícies del culte a la Mare de Deú de Montgrony des del 1.400.

Interior de la capella de Santa Maria de Montgrony

Des d’allà es continua la pujada fins a l’església de Sant Pere de Montgrony. Està documentada des del 899 i es va consagrar al 1.138. Té un pòrtic amb tres arcs que precedeix el portal i una gran nau amb absis i dues absidioles en disposició de creu. La porta d’entrada encara conserva gran part de la forja romànica amb què es va reforçar la porta. Des d’allà es pot apreciar una bonica panoràmica del Ripollès.

Vista de l’exterior de l’església de Sant Pere de Montgrony

Montgrony és el punt de partida per fer excursions cap al Puig de Sant Pere, el Puig de Montgrony, l’Avenç de Sant Ou, etc. Els amants de l’escalada aprecien considerablement la cinglera on s’assenta el santuari, on hi ha una gran quantitat de vies obertes.

Montgrony és molt apreciat pels amants de l’escalada

El pas del comte Arnau per Sant Joan de les Abadesses i altres punts del Ripollès, el deixarem per un altre post.

Comentaris

  1. gold price va dir això el 25 oct 2012

    Quina hora és que el gall ja canta, muller lleial? Quina hora és que el gall ja canta, viudeta igual? Les dotze hores són tocades, valga’m Déu, val. Les dotze hores són tocades, comte l’Arnau.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.