Selecciona un idioma:

 • Generalitat de Catalunya
  • Me gusta compartir
   M'agrada
   Compartir
  • Me gusta compartir
   M'agrada
   Compartir
  • Me gusta compartir
   M'agrada
   Compartir
  • Me gusta compartir
   M'agrada
   Compartir
  • Me gusta compartir
   M'agrada
   Compartir
 • Segueix-nos a:
 • Facebook
 • RSS
 • Twitter
Val d'Aran

Vall d’Aran

La Vall d’Aran, situada a la província de Lleida, és una vall de vessant atlàntic. El seu riu principal és la Garona, que baixa en sentit nord i desemboca a Bordeus (França). Té més de 200 llacs, com el de Mar o el Tòrt de Rius, que són els més grans del Pirineu espanyol. Les altes muntanyes formen una barrera natural que condiciona la meteorologia i possibilita una gran qualitat de neu a l’hivern, que fan que l’esquí a la Vall d’Aran sigui un gran atractiu.

L’idioma oficial, a més del català i castellà, és l’aranès. Es tracta d’una varietat de la llengua occitana. Des del 2010 no és només llengua cooficial a la vall, sinó també a la resta de la comunitat autònoma de Catalunya.

A principis del segle XIX accedir a la Vall durant els mesos d’hivern era gairebé impossible. Per això el 1948 es va construir el túnel de Vielha; actualment hi ha un nou túnel que garanteix un còmode accés per carretera. Un cop a la vall, moure’s pels trenta-tres pobles que formen la Vall d’Aran és ben fàcil gràcies a la bona xarxa de carreteres.

Vielha (la capital), Les, Salardú o Arties són alguns dels pobles més coneguts de tota la Vall. Així, fent turisme a la Vall d’Aran es pot veure com tots es caracteritzen per la pedra i la fusta, que s’observen sobretot en les nombroses esglésies d’estil romànic i gòtic. Algunes de les més importants són la de Salardú, Arties, Vielha o Bossòst.

Entre totes les muntanyes que envolten la vall, a més de l’estació d’esquí de Vaquèira-Beret, no es pot deixar de parlar del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. És l’únic parc nacional de Catalunya on destaca el paisatge d’alta muntanya, un impressionant relleu i una gran varietat de fauna i flora, en què l’aigua és la gran protagonista. D’aquesta manera, la natura es converteix en un gran atractiu per fer turisme a la Vall d’Aran.

La gastronomia és un altre element important del seu patrimoni. Per la seva proximitat amb França destaca la presència del formatge, però també hi ha altres plats tradicionals de la vall, com l’olha aranesa o la truhada. El turisme a la Val d’Aran és molt recomanable.

http://www.visitvaldaran.com