DSC03012_738x246
24 Jun 2012 0 comentaris Lídia Penelo

Talassoteràpia, el mar font de salut

Banyar-se al mar és una tradició mil·lenària molt lligada als orígens de la medicina i l’estètica. Hipocràtes, considerat com el pare de la medicina moderna va afirmar que “el mar cura les malalties de l’home”, i són molts els científics que han demostrar que l’aigua, la brisa, la sorra i les algues són beneficiosos per a la nostra salut.

Fenicis, grecs i romans van ensenyar a aprofitar aquests recursos i treure el màxim partit de l’oxigen, l’hidrogen, el nitrogen, el clor, el fòsfor i el iode que conté el mar. Les termes de Caracalla, amb capacitat per a unes 3.000 persones, són un exemple de les instal·lacions que van crear per a la curació, la relaxació i la higiene del cos.

Piscina dedicada a la talassoteràpia de l’hotel Le Méridien Ra Beach 

Les sals marines en suspensió, com el sodi o el clor, juntament amb els minerals com el iode (present en algues i molt deficitari en els homes), beneficien l’organisme en entrar en contacte amb l’epidermis. Però també hi ha diferències entre les diverses aigües marines. La temperatura, la mineralització, l’acció de les marees, els corrents submarins, i la influència solar són alguns dels factors que, sense fer-les millors o pitjors, les fan més adequades per a un tipus de tractament o un altre.

Per exemple, el mar Mort és el que té una millor mineralització, i les seves sals són molt valorades. En canvi, les algues de la Bretanya Francesa són les més cotitzades. De la mateixa manera, la composició de l’aigua del mar Mediterrani fa que les seves propietats esdevinguin sedatives, mentre que les de l’Atlàntic són tonificants.

Dos espais per mimar-se 

Un dels centres on s’ofereixen uns tractaments de talassoteràpia més exclusius de Catalunya és a l’spa de l’hotel Ra Beach Le Meridien, al Vendrell, a la platja de Sant Salvador, on a uns quilòmetres de la vora del mar hi ha una colònia d’algues que propícia que incrementa el nivell de iode de l’aigua. Aquestes algues conegudes com les algues de la joventut fan que els tractaments que les utilitzen siguin molt beneficiosos i revitalitzants.

LExplore Spa by Le Méridien és un spa amb una àmplia varietat de teràpies inspirades en diferents cultures i on un dels pilars essencials és la talassoteràpia. Banyeres on es praticquen massatges subaquàtics o fangs terapèutics són només alguns dels tractaments disponibles.

A la comarca del Maresme, L’Hotel Colón a Caldes d’Estrac, municipi també conegut com a Caldetes, és un dels espais de Catalunya més veterans en materia de tractaments amb materials marins. Situat a primera línia de mar, aquest hotel té més de 2.000 metres quadrats de modernes instal·lacions amb zones diferenciades com el centre de salut i medicina estètica, la zona de talassoteràpia, la de balneari i la zona Club Thalasso i gimnàs. L’Hotel Colon és únic i exclusiu a tot el territori de l’Estat espanyol ja que combina l’aigua de mar amb l’aigua termal.

 

L’Hotel Colon

Els banys termals han estat al llarg de la història el principal atractiu del municipi. Des dels temps dels romans -que anomenaven el lloc Aquae Calidae- i, posteriorment, dels àrabs, gent de totes les èpoques i cultures s’han beneficiat de les aigües de Caldes. Al costat de la Plaça de la Vila hi ha uns banys termals que daten del segle XIX i són els únics de titularitat pública de tot Catalunya. Les aigües emergeixen de la font a una temperatura de 39 graus i són indicades per a la mesoteràpia.

Tant si us animeu o no a seguir algun tractament de talassoteràpia, la  riquesa de l’aigua de mar és innegable i molts científics investiguen les seves propietats per traslladar-les al sector farmacèutic. Només a tall d’exemple, el verí que desprenen alguns animals marins combat inflamacions, i ja s’ha demostrat que alguns tipus d’algues del Carib són capaces de cicatritzar ferides d’una mnera rápida i eficaç.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.