20 - Panoràmica poble_738x246
28 Aug 2012 1 comentari Lídia Penelo

Seguint les petjades de Joan Miró a Mont-roig del Camp

Cada artista té les seves fonts d’inspiració, i una de les de Joan Miró va ser Mont-roig del Camp, poble on el seu pare hi havia comprat una masia per passar-hi les temporades d’estiu. El pintor va trepitjar per primera vegada Mont-roig del Camp el 1911, tenia 18 anys i estava malalt. Però, de seguida va agafar el costum de caminar fins a l’actual Miami platja, on hi feia gimnàstica quan pocs sabien que aquelles corredisses i estiraments eren bons per a la salut. Aquest català universal també caminava fins al poble i més enllà, per arribar a l’ermita de la Mare de Deú de la Roca. La montanya roja que dóna nom al poble va captivar a Miró i la va pintar en nombrosos quadres, de fet bona part d’aquests paisatges estan presents a les seves tel·les com Terra llaurada (1923-1924), La masia (1921-1922) o Hort amb ase (1918).

 

Miami Platja

El jove Miró acostumat a l’entorn urbà de Barcelona, a Mont-roig hi va descobrir  la vida del camp i la seva gent. S’hi va trobar a gust i hi va passar bona part de l’any fins que als anys vint i trenta del segle passat, va combinar el poble amb París. Tot i que, els tres mesos d’estiu els passava a  Mont-roig, i el darrer va ser el de 1976, quan tenia 83 anys. Durant els 65 anys que Miró va ser un habitual d’aquest poblet del Baix Camp, va rebre les visites d’alguns dels seus amics com Ernest Hemingway, Alexander Calder, o Josep Lluís Sert.

Per tot plegat us proposem seguir, a peu o en bicicleta, l’anomenat Itinerari Mirar, Miró, Mont-roig (3MR) amb la finalitat que descobriu en primera persona els indrets que van inspirar les primeres creacions del pintor, tot fent una mica d’exercici. La ruta arrenca de la platja de la Pixerota i s’endinsa cap a l’interior fins a l’ermita de la Mare de Déu de la Roca, molt a prop de Mont-roig. Un dels punts destacats de l’itinerari és la visita a la masia de la família Miró perquè permet contemplar el que va ser el taller del pintor i la casa dels masovers. L’extensió total del recorregut és de vuit kilòmetres, i està  dividit en nou trams, assenyalats i il·lustrats amb informació relativa a l’artista.

L’itinerari acaba amb la visita a l’ermita de la Mare de Déu de la Roca, al costat de la qual hi ha la capella de Sant Ramon. Aquesta petita i blanca edificació, situada dalt del conjunt de l’ermita, penja gairebé sobre el buit al damunt d’una gran roca al cim de la muntanya roja, i va inspirar el quadre Mont-roig, Sant Ramon, pintat el 1916.

El Centre Miró

Després del recorregut, un cop arribats al poble, podeu visitar el Centre Miró, a l’església Vella de la vila. Creat l’any 2004, aquest espai permet gaudir de reproduccions facsímils de totes les obres que el pintor va fer a Mont-roig. També s’hi pot contemplar un tapís creat pel mateix artista i per Josep Royo, reproduccions dels ninots que van inspirar algunes de les seves darreres obres, i consultar documentals sobre la figura de l’artista i la seva relació amb el poble.

El Centre Miró de Mont-roig del Camp

A més, el centre organitza, exposicions i activitats relacionades amb la figura del pintor. Una de les més esperades és fa un cap de setmana a l’any, coincidint amb l’arribada de l’estiu, i consisteix en que els veïns del poble realitzen reproduccions de les obres de Miró en forma de catifes fetes amb encenalls de colors.

A banda d’aquest itinerari per conèixer les arrels pictòriques de Miró, els amants de l’artista, poden continuar gaudint de la seva obra a la Fundació Miró de Barcelona o seguint una de les rutes amb bicicleta que s’organitzen a la capital catalana a propòsit de la seva figura.

Comentaris

  1. Juan María Llopis va dir això el 28 ago 2012

    Una visita altamente recomendable. Combina momentos lúdicos y culturales.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.