Arrossars segats
01 Aug 2012 1 comentari Lídia Penelo

Salines i ocells al Delta de l’Ebre

Per passar unes hores a la zona humida més gran de les terres catalanes, el Delta de l’Ebre, qualsevol dia és bo, tant és si hi aneu un dissabte, un diumenge o un dimarts, el més important és que no hi hagi núvols, que no bufi massa vent i que tingueu ganes de mirar. Parc Natural des del 1986, el Delta de l’Ebre mica a mica va sumant nous observatoris per conèixer millor la seva biodiversitat, i és que les gairebé 8.000 hectàrees d’extensió el converteixen en  l’aiguamoll més important de la Mediterrània occidental, després de la Camarga (Parc Regional Francès), i el segon de l’Estat Espanyol, després del Parque Nacional de Doñana.

El darrer equipament que s’ha incorporat al parc és l’Espai Delta, ubicat entre  la llacuna de la Tancada i les antigues salines de Sant Antoni. Es tracta d’un equipament pensat per preservar la fauna i flora d’aquest punt i explicar-ne les seves característiques. Per això les instal·lacions inclouen un centre d’interpretació de la natura de les Terres de l’Ebre amb un posada en escena actual i amb recursos d’última generació.

Un dels miradors del Delta

Un dels valors afegits d’aquest nou observatori és el d’haver recuperat 16 hectàrees d’una antiga piscifactoria gràcies al programa Life de la Unió Europea , i compta també amb un espai on es recreen les salines a gran escala per explicar què són i quina finalitat tenen. A més a més, per tal d’impartir diferents tallers didàctics, hi ha diverses aules per impartir tallers, i una zona lúdica on també es pot practicar la pesca. Les instal·lacions estan coronades per una terrassa que  ofereix una panoràmica de 360 graus per disfrutar de la  la riquesa d’aquest indret. En aques punt, amb prismàtics o sense podeu passar l’estona observant les nombroses aus que hi viuen.

La Punta de la Banya

Aprofitant que us heu desplaçat fins a la Tancada, val la pena que us apropeu a la Punta de la Banya. Per les seves singulars característiques  té l’accés restringit, excepte entre el 15 de juliol i el 15 de setembre, i si plou molt, millor que no hi aneu perquè és una zona fàcilment inundable. Però si les circumstàncies ho permeten, val la pena recorrer aquesta joya del Delta formada per un gran braç de sorra i petits illots que moltes espècies han convertit en el seu cau per criar. Els cinc quilòmetres de sorra que uneixen la Punta de la Banya amb la resta del Delta es coneix com la barra del Trabucador. En aquesta zona concreta, no està permesa la caça, ni tampoc la pesca, però sí el marisqueig, una activitat que us farà fer una mica d’exercici, i estar en contacte amb petites espècies que probablement no trobeu a les peixateries.

Un altre punt interessant per fer-hi una passejada abans de tornar cap a casa són les salines, les de la Trinitat també conegudes com les de la Ràpita. A banda de ser les més populars, són les més antigues i se n’extreuen anualment unes 25.000 tones de sal. Bona part del dia hi podreu veure les cubetes de concentració de sal envoltades d’ocells, un autèntic espectacle on els més tranquils són els flamencs, uns habituals del Delta.

Comentaris

  1. Delta de l'Ebre va dir això el 08 ago 2012

    Hola,

    Yo recomiendo a todo el mundo que visite l zona, la playa del Fangar.
    La playa es de arena fina, aguas tranquilas y poco profundas, ocupa unas 400 hectáreas en forma de silueta de flecha. Repleta de dunas, totalmente virgen, natural, aislada y sin servicios, uno no sabe si esta en una playa del Mediterráneo o ¡en el desierto del Sahara! Su inmensidad y belleza, le dan un carácter especial.

    ¡No os la perdáis!

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.