Alimentem els animals a la Torre d'en Bofill
27 Aug 2014 0 comentaris Redacció

Sal i amor, la història de Cardona

La destinació d’avui és Cardona. Amb la família Margalef i el programa Un dia perfecte en família coneixem el passat miner de la zona al Parc Cultural de la muntanya de la Sal. Al castell de Cardona hem conegut la llegenda de la jova empresonada a la torre per haver-se enamorat d’un príncep musulmà i hem visitat l‘església de Sant Vicenç, un bon exemple del primer romànic català. Després de dinar al centre de Cardona hem anat fins a la Torre d’en Bofill per fer de pagès i descansar.

Mina Nieves, una mina de sal

Comencem la ruta al Parc Cultural de la muntanya de la Sal. Aquest equipament està situat a l’antiga Mina Nieves de Cardona, que fins al 1990 va ser una de les explotacions de sal potàsica més importants d’Europa. Hem vist com eren les antigues instal·lacions mineres i com gestionaven els residus. A dins de la mina, hem comprovat com es formen les estalactites de sal i hem ‘tastat’ les parets: són salades!

Les estalactites de sal, dins de la Mina Nieves

La llegenda de la noia empresonada per amor

Ja fora de la mina, visitem el Castell de Cardona. És probablement la fortalesa medieval catalana més important, construïda al 866 per Guifré el Pilós. Els seus propietaris, els ducs de Cardona, van ser la família més important de la Corona d’Aragó, després de la família reial. El castell va ser un dels darrers espais en rendir-se a Felip V en la guerra de Successió.

Durant la visita ens han deixat la clau per obrir la torre de la Minyona, un dels espais més destacats del castell. Era també la presó. Una llegenda diu que el duc va tancar la seva filla a la torre perquè es va enamorar d’un príncep musulmà. I sembla que a mitjanit, encara es pot veure el príncep, trist, intentant buscar la seva estimada.

Moment per visitar la torre del castell

Un exemple de romànic català

L’església de Sant Vicenç de Cardona, dins del recinte del castell, és un dels millors exemples de romànic català de la primera època que es conserva. Està en perfecte estat i va ser l’abat Oliba qui va impulsar-ne la construcció.

I després de tanta història, és hora de dinar. Anem fins al centre de Cardona per dinar a la terrassa del bar Bauma. Hem de recuperar forces perquè a la tarda se’ns ha girat feina: anem a fer de pagès.

Menjar per als animals

Anem a la Torre d’en Bofill, un agroturisme situat en una antiga masia. El que més els agrada als petits són els animals. Hem après a munyir vaques i li hem donat el menjar als animals.

Per acabar un bon sopar al mas amb menjar casolà i productes auctòctons: una bona manera d’acabar aquest dia perfecte a Cardona.

Mapa de la ruta

Veure la ruta a Google Maps

Més informació per si voleu fer la ruta:

Parc Cultural de la muntanya de la Sal: Carretera de la Mina, 08261 Cardona. Tel: 938 69 24 75

Castell de Cardona: Castell de Cardona, s/n, Cardona. Tel. 93 869 27 98

Bar Bauma: Plaça de la Fira, 19, 08261 Cardona. Tel. 938 69 10 02

Torre d’en Bofill: Barri Segalers, 97, 08261 Cardona. Tel. 938 69 19 68

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.