Stitched Panorama
04 Jun 2012 0 comentaris Lídia Penelo

Els sedentaris també poden fer una ruta pel Pedraforca

Aparqueu les excuses d’estar abonats al club dels sedentaris. Es pot fer senderisme per Catalunya sense està molt en forma. Apropar-se al Pedraforca és una activitat apta per a totes les edats. Paratge Natural d’Interès Nacional emplaçat al cor del Berguedà, el Pedraforca ofereix un context geològic espectacular. Malgrat ser un punt de referència pels amants de l’escalada, el Pedraforca també ofereix circuits per practicar-hi el senderisme per Catalunya, per això se’l considera un símbol de l’excursionisme català.

L’itinerari que us proposem és de dificultat moderadada, d’uns vuit quilòmetres amb desnivells suaus i paisatges de foto (de les que es posen a la pantalla de l’ordinador). El circuit surt del prat anomenat la jaça dels Prats, on hi ha el refugi de muntanya que porta el nom de l’escalador Lluís Estasen, un dels pioners dels esports de muntanya a casa nostra.

El cim del Pedraforca

L’inici del PR C-123 recorre un bosc d’avets i pins que porta a la canal de Riambau on reposen els enormes blocs de roca que s’estimben del cim de la muntanya. Mica a mica, el camí va guanyant alçada i ofereix una panoràmica de l’esquena del Cadí. Passada una bauma, toca pujar fins deixar el camí del coll del Verdet (PR C-123), aleshores s’arriba al Pletissar, un prat molt adequat per fer una bona parada i recuperar energies abans de pujar  fins al coll de les Ajagudes, el punt més elevat del recorregut, a 2.086 metres d’altitud.

Un cop fet el cim, baixem cap al paratge de les Set Fonts, on recuperem els senyals del PR C-123. Arribats a la collada del Teuler  comença el descens cap a la coma dels Caners fins a la Font dels Terrers. Els senyals ens duen a un camí pedregós que condueix  fins a Gósol, un petit poble del Berguedà, que mostra els seus origens al Castell de Gósol, datat del segle XI. A l’interior del recinte s’hi troben els vestigis d’un nucli de población que es coneix com a Vila Vella, abandonat a favor del poble nou al peu del turó.

Picasso i Gósol

Un cop al nucli de Gósol, a banda de recórrer els seus carrerons podeu visitar el Museu Picasso, un espai dedicat a explicar l’estada del pintor al poble l’estiu de 1906 i com va influenciar a la seva manera de pintar aquest paratge natural ferèstec. La majoria dels estudiosos de l’obra de l’autor del Guernica coincideixen en apuntar que la forma escarpada de les roques i muntanyes de Gósol van ser l’empenta que necessitava Picasso per endinsar-se en el cubisme, i trencar la perspectiva bidimensional a les seves composicions. Durant dos mesos i mig, els paisatges d’aquest racó del Berguedà van inspirar l’obra de l’artista. Acompanyat de la seva companya d’aleshores, Fernande Olivier, Picasso va arribar a Gósol en tren fins a Guardiola i els quilòmetres restants dalt d’una mula.

Gósol és un dels pobles ubicats a la falda del Pedraforca

Curiosament, les impressions d’aquell periple, Fernande Olivier les va explicar a les seves memòries: “Per arribar-hi calia fer un recorregut de vàries hores dalt d’una mula, per corriols envoltats, d’un costat, d’una paret vertical de roca que et massacrava mans i genolls, mentre de l’altre costat un precipici pregon ens obligava a tancar els ulls per vèncer el vertigen. Aquells precipicis no inquietaven les mules el més mínim, prudents, i de les que hom es podia fiar. En un moment precís vaig notar com s’afluixaven les cingles de la sella i em vaig esmunyir perillosament cap enrere. Sortosament, el traginer, un cop alertat, vingué a recol·locar la sella, la mula i a mi”. 

No us desanimeu pels comentaris d’Olivier: el Pedraforca és una bona elecció per fer senderisme per Catalunya.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.