Talló destacada
24 Oct 2012 1 comentari Redacció

La Via Romànica: una escapada medieval

Des de Perpinyà, a la Catalunya nord, fins a Bassella, a l’Alt Urgell, es poden seguir les petjades d’algunes de les petites esglésies més ben conservades del romànic pirinenc. El recorregut, anomenat Via Romànica, forma un corredor natural que segueix la vall del riu Tet, enllaça amb la del Segre i travessa les comarques de: Rosselló, Conflent, la Cerdanya i l’Alt Urgell.

La zona del Pirineu que comprèn aquesta Via Romànica comparteix característiques físiques i arrels culturals ancestrals, ja que antigament tenien nexes de tota mena, tant feudals com religiosos. Aquesta convivència explica la similitud dels monuments que s’agrupen en aquest itinerari.

L’arquitectura religiosa de l’alta edat mitjana té representats destacats als voltants de Bellver de Cerdanya. La Via Romànica consta d’11 itineraris diferents. Us proposem endinsar-nos en un d’ells.

La primera parada és l’església de Pedra, coneguda des de l’any 965, que va ser saquejada i incendiada en diverses ocasions. Està situada en un turó entre els pobles de Bor i Pedra. En el mateix recorregeut podem visitar també l’església de Marcel de Bor i la de Santa Cecília de Beders.

Església de Pedra

En aquest mateix camí trobem un altre gran exponent del romànic de la Cerdanya: l’església de Santa Maria de Talló, que primer va ser un monestir. Al 1993 va ser declarada bé d’interés nacional. També se la coneix com “la catedral de la Cerdanya” a causa de les seves grans dimensions.

Santa Maria de Talló

Molt a prop de Santa Maria de Talló trobem l’església de Sant Serni de Coborriu, a la població de Coborriu de Bellver. Està documentada a finals del segle X i conserva l’estructura original.

Sant Cerni de Coborriu

Del segle XII és l’església de Talltendre (Sancti Aciscli de Talltendre). La petita torre campanar és fruit d’una remodelació posterior.

Església de Talltendre

Força més modificada és l’església d’Éller, documentada per primer cop a finals del segle X. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya es conserva una imatge policromada del XII que es va trobar aquí.

Església d’Éller

Els itineraris que integren la Via Romànica estan molt a prop els uns dels altres. Mentre es gaudeix d’aquest llegat monumental es pot descobrir el Parque Natural del Cadí-Moixeró.

Fotografia destacada: Ferran Viladevall

Comentaris

  1. TONI ARNAU va dir això el 26 oct 2012

    Tant aquest ruta amb els seu entorn com la Costa Brava interior (Peratallada, Ullastret, Gualta, etc…) tenen un encant que ha quedat disipat per la força de altres marques turístiques del nostre territori.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.