Sant Joan 3_738x246
21 Jun 2012 0 comentaris Lídia Penelo

La revetlla de Sant Joan, un ritual màgic

La revetlla de Sant Joan és una de les festes més singulars de Catalunya. En motiu del solstici d’estiu, la nit del 23 al 24 de juny, que coincideix amb el naixement de Sant Joan Baptista, és una festa protagonitzada pel foc i les tradicions d’origen pagà que exalten la vida i el sol. Aquesta festa que durant unes hores tinta de caire màgic el nostre entorn té un gran significat simbòlic on es barreja la natura, la gastronomia, el ball i diversos cultes curatius.

Foguera a la platja de Torredembarra

Les fogueres són l’eix d’aquesta celebració col·lectiva i serveixen per “purificar” ja sigui la llar amb la crema d’andròmines o els camps amb les baixades de falles i les rodes de foc que sobretot se celebren als pobles de la Catalunya Central i dels Pirineus. A Artés (Bages) trobareu una de les revetlles més espectaculars d’aquesta zona de Catalunya, amb l’arribada de la flama del Canigó, correfoc, foguera i ball fins a trenc d’alba. Però a gairebé tots els pobles trobareu celebracions d’aquesta insòlita diada.

La flama del Canigó a Cervera

Una altra de les característiques de la celebració de la Nit de Sant Joan són els petards. Abans d’encendre la foguera, la tradició diu que cal fer molt d’enrenou amb material pirotècnic divers. El costum de fer soroll, així com el dels banys rituals, està relacionat amb la creença que allunya els mals esperits.

 

Són moltes les poblacions costaneres que celebren la Nit de Sant Joan a la platja. El costum prové de la creença, molt estesa, que aquesta nit l’aigua en general i la del mar en particular té propietats curatives, i que qui es banya a la platja a la mitjanit conservarà la salut del cos, molt especialment la de la pell. “Bany de Sant Joan, salut per a tot l’any”, diu el refrany. Però en els pobles que no es troben al litoral, si tenen rius, la tradició també els empeny a capbussar-s’hi i a beure aigua de les fonts i pous naturals.

 Coca de Sant Joan

La gastronomia tampoc es queda al marge de la revetlla, i és típic menjar la tradicional coca de Sant Joan, una massa debrioix, ensucrada i amb fruita confitada, que s’acostuma acompanyar d’una copa de cava.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.