DSC_0659_destacada
25 Mar 2013 0 comentaris Redacció

La dansa de la mort de Verges

Si hi ha una processó de Setmana Santa tradicional i alhora original a Catalunya, aquesta és la de la població empordanesa de Verges, on cada Dijous Sant es representa la Dansa de la mort, l’única que s’ha mantingut vigent a Europa en el context popular.

No se sap quan va començar aquesta representació, en la qual s’involucra tot el poble, però hi ha testimonis escrits del segle XVII i quadres de l’època medieval. El cantautor català Lluís Llach, nascut a Verges, va dirigir l’espectacle entre el 2009 i el 2011, i va introduir els darrers canvis en la macabra dansa que ha anat evolucionant des dels seus orígens però mantenint l’aire tètric.

Un moment de la dansa. Fotografia de Tino Soriano.

La representació arrenca a les cinc de la tarda, amb la desfilada de manaies (soldats romans) per recollir les imatges distribuïdes pel municipi que a la nit acompanyaran la processó.

Ja a la nit, a les deu, comença a la plaça del poble la representació teatral del Misteri de la Passió de Crist. Per assistir-hi cal adquirir prèviament una entrada. A la mitjanit els actors es traslladen a l’església. És on comença la processó pels carrers del municipi, durant la qual es representa la famosa Dansa de la Mort i altres escenes bíbliques del calvari de Jesús.

La crucifixió. Fotografia de Tino Soriano.

A la Dansa de la mort participen 10 persones dividides en dos grups. Dos adults i tres menors, disfressats d’esquelets, porten instruments simbòlics (dalla, bandera, rellotge sense manetes i platets amb cendres) i representen la dansa, mentre que tres adults i dos menors, abillats amb túniques negres i màscares de calaveres, formen la comparsa, que marca el ritme amb un tambor i il·lumina amb torxes de petroli als seus companys.

Aquest tipus de danses es vinculen a les epidèmies de pesta negra que van assolar Europa a l’edat mitjana. La mort, amb la bandera, ens avisa que ningú s’escapa de la seva dalla que pot aparèixer a qualsevol hora (rellotge) i que acabarem convertits en cendres.

http://www.laprocesso.cat/

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.