fotos Marc Vila
13 Jun 2012 0 comentaris Lídia Penelo

La Colònia Güell, el banc de proves de Gaudí

La Sagrada Família és l’obra més coneguda i visitada d’Antoni Gaudí, però si esteu interessats en conèixer més facetes d’aquest arquitecte tocat per la genialitat us podeu acostar a Santa Coloma de Cervelló, un poble del Baix Llobregat ubicat a pocs quilòmetres de Barcelona, i visitar la Colònia Güell, un recinte tèxtil fundat   el 1890 per l’empresari i mecenes Eusebi Güell.

La Colònia Güell es diferencia de la resta de colònies tèxtils que hi ha a Catalunya per ser obra d’Antoni Gaudí i els seus col·laboradors Francesc Berenguer i Mestres i Joan Rubió i Bellvé, però també perquè ja utilitzava la màquina de vapor com a font d’energia, i perquè va ser de les primeres de separar la fàbrica de la zona residencial. Això vol dir que el recinte de la colònia està concebut com un conjunt urbà d’habitatges i serveis per als obrers (cases, escola, església, botiga, i fins i tot un ateneu), una estructura que havia de garantir la pau social entre els seus habitants.

Passejant per les instal·lacions descobrireu  un impresionant desplegament dels millors recursos arquitectònics i decoratius modernistes. Però la joia del recinte, és l’església, més coneguda com la cripta, de la que Gaudí se’n va ocupar personalment.

Una obra fonamental

De fet aquesta cripta, declarada patrimoni de la Humanitat per la Unesco el 2005, va ser una obra fonamental per a Gaudí perquè li va servir com a banc de proves per desenvolupar noves solucions estructurals. Per exemple, en aquesta cripta va utilizar columnes inclinades, va prescindir dels contraforts, es va atrevir a utilizar materials poc presents a les esglésies de l’època, com maons deformats o pedra de basalt; i va demostrar que les voltes de paraboloide hiperbòlic eren possibles.

Però l’ambiciós projecte que preveia una església de dues naus, inferior i superior, coronada per diverses torres laterals i un cimbori central de 40 metres d’alçada, va quedar inacabat, i només se’n va construir la planta baixa i el pòrtic. Al 1914, la família Güell va comunicar a Gaudí que no continuaria finançant les obres en curs i ell va abandonar el projecte.

Malgrat això, des de la seva fundació la Colònia va anar creixent però amb la crisi del sector textil del 1973 la fàbrica va tancar, produint un fort impacte social. En els anys posteriors la propietat es va anar venent: la fàbrica en fraccions a empreses diverses, les cases als seus habitants i els equipaments i terrenys de l’entorn a institucions públiques. Ara bé, el 1990 el conjunt de la Colònia Güell fou declarat Bé d’Interès Cultural  i s’establí la protecció dels edificis més rellevants, així com de les característiques generals d’edificació.

Per conèixer la Colònia Güell podeu seguir una de les moltes visites guiades que s’hi fan cada dia on a banda de detalls arquitectònics us explicaran l’ambient social i creatiu que s’hi respirava.  A l’entrada, al centre d’Acollida de Visitants hi ha una exposició que us traslladarà a principis del segle XX, i per acabar, podeu passejar per la pineda que envolta l’església.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.