Montsonís
05 Jun 2012 0 comentaris Lídia Penelo

Experiència medieval al Castell de Montsonís

Us proposem un viatge a l’època medieval per a grans i petits. Es tracta de que us desplaceu fins al poble de Montsonís i visiteu el seu castell. Ubicat a la part més alta d’aquesta vil·la, petita i tranquil·la, trobareu una espectacular fortalesa que  conserva tot l’esplendor d’èpoques passades. La seva història es remunta a l’època més crua de les croades de moros i cristians, quan els cristians van  lluitar fort per la reconquesta definitiva de Lleida que es va produir l’any 1149. Va ser el Comte d’Urgell, Ermengol II, conegut com El Pelegrí, que va fer construir el Castell de Montsonís per tal de protegir les terres guanyades als musulmans i assegurar la repoblació cristiana del territori.

El de Montsonís és un castell habitat, per aquest motiu la bandera segueix onejant a la Torre de l’Homenatge i algunes de les habitacions són d’ús privat. De fet, es tracta del primer castell privat de tota Espanya que es va obrir al públic. A més, és la Seu de la Fundació Castells Culturals de Catalunya, una entitat que promou activitats en aquestes antigues fortaleses amb la finalitat de conservar el valuós patrimoni arquitectònic i cultural que ofereixen els castells catalans.

El castell de Montsonís

Per conèixer la història d’aquest castell cada dia hi ha visites organitzades . Però les dels dissabtes són especials perquè a les vuit del vespre s’organitzen visites teatralitzades, on personatges guarnits amb una indumentària pròpia del segle XII expliquen les variades facetes de la vida al castell durant els temps convulsos de la reconquesta.

Quan cau la nit, la visita encara es torna més màgica perquè les instal·lacions s’il·luminen amb torxes i es fa una demostració de l’antic sistema de senyals que utilitzaven els habitants del castell, on el foc és el protagonista. Aquest sistema de senyals a l’edat mitjana era importantíssim i estava pensat perquè en una mateixa nit, un missatge pogués circular del Cap de Creus fins a l’estret de Gibraltar.

 Armadura medieval

Alguns dels punts més interessants del castell és la presó amb les cadenes originals per retenir els presoners, l’habitació del fugitiu – amb finestra però sense porta-,o el passadís secret del celler que permetia fugir en cas de setge. Però com podreu observar fàcilment, cada pedra explica l’evolució del castell. Per exemple a la Torre de l’homenatge s’observa la diferència entre les pedres antigues i les que es van afegir per reconstruir la torre després del seu enderrocament durant la guerra dels Remences.  .

Excursions prop de Montsonís

Al mes de febrer, la gent de Montsonís organitza una petita excursió pel túnel de Montclar. Allà, el visitant pot endinsar-se encara més a l’Edat Mitjana coneixent el castell que dóna nom a aquest poble. Es tracta d’un dels castells més antic de la zona; una contundent fortalesa que, com la de Montsonís, oneja la bandera a dalt de la torre, indicant que està habitat.

Però la bona ubicació del poble de Montsonís ofereix la possibilitat de fer diverses variades excursions sense necessitat de desplaçar-se amb cotxe. Artesa de Segre, a només tres quilòmetres de Montsonís, és un punt de referència de la comarca. Allà, els visitants poden gaudir de la gastronomia típica de la zona en algun dels restaurants que es troben als carrers fets de pedra d’ Artesa. 

Una altra excursió molt recomanable és fer una passejada d’un quilòmetre i mig fins a Foradada. De Montsonís fins aquest petit nucli ubicat sota una roca foradada que li dóna el nom, atravessareu camps de cereals, ametllers i oliveres i gaudireu d’unes vistes tonificants.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.