Isma Prados
04 May 2012 0 comentaris Lídia Penelo

Isma Prados: “La millor dieta és una alimentació sana”

El cuiner Isma Prados (Sabadell, 1976) ja fa molts anys que reivindica que no tenir temps o viure sol no són excuses per no cuidar la nostra alimentació. A l’Isma li agrada divulgar els seus coneixements a través de programes de televisió i de llibres; ja en porta set, i el darrer s’anomena Icook, un manual de cuina moderna. Per això hem volgut que ens expliqui com s’ho fa per saber quins són els millors productes per omplir el rebost, i com ho hem de fer per cuidar-nos menjant.

On vas a fer la compra per omplir la teva nevera i rebost?

Depèn del temps. Normalment els aliments frescs a mercat i els productes pasteuritzats, molts làctics,  així com moltes conserves, al supermercat. El pa al forn.

En què et fixes quan entres a un mercat?

Primer faig un volt i “localitzo” tot el que necessito, així com les diferències de preu. Després paro a fer un tallat i dibuixo l’itinerari òptim segons tot el que he observat, tenint en compte el que necessito, el què pensava que trobaria molt bé i el que he acabat seleccionant.

Quins són els millors mercats en relació qualitat-preu.

Els que es nodreixen del producte de proximitat; el que es cull en el millor moment de maduresa per que no s’han de recórrer llargues distàncies. Cada passa (en distribució, en emmagatzematge, en transport) que dona aquest aliment fresc des del seu origen l’encareix i retarda el seu consum… això afecta, és clar, a la seva qualitat alimentària.

Quins són els productes de primavera més atractius?

Tots. una primavera de pluja tardana que ha enrederit una mica el tomàquet, però que al mes de maig ens permet ser dins de la temporada de faves, pèsols i tavelles, de carxofes, a la vegada que les primeres cireres són a punt de patir l’atac dels ocells i que les maduixes fa dies que s’han de protegir dels cargols. L’excel·lent xai català, ja sigui de raça Ripollesa o Xisqueta, veu garantida la seva qualitat per aquestes pluges passades… Som a la setmana de l’explosió de la primavera, encara que alguna pedra hagi pogut esguerrar les primeres fruites que ens arriben, com cada any, de les comarques de Tarragona. D’aquí en endavant assistirem a la coloració de les parades de mercat, de tons verds i blancs cap als vermells, granes i grocs.

Amb un pressupost reduït, quins productes frescos no han de faltar a casa nostra?

Cereals, pa, llegums, vegetals, làctics, fruita, conserves de peix blau,  poca proteïna animal. Aquests no son els productes que esguerren la butxaca però son la base de la alimentació que ha permès a la humanitat arribar fins on som avui.

En el teu nou llibre parles d’alimentació moderna, en què hem millorat?

A la història del Mon occidental mai s’ha disposat de millor accés als aliments per gairebé tota la població. Si la era moderna ha suposat la “industrialització” de la alimentació humana, m’atreveixo a etiquetar la actual com un “post-modernisme” incipient que mira al propi sentit de les coses i que replanteja el sentit i direcció de la nostra alimentació… preocupació per la traçabilitat dels aliments, creixement del sector productor biològic. Els propers anys sentirem a parlar de nutrigenòmica i de perfils alimentaris personalitzats amb la mateixa precisió que la descodificació del codi genètic…

I com podem millorar les vessants més negatives de la nostra alimentació?

Descartant els complements innecessaris per a una alimentació sana. Es nota a la butxaca i a la salut. Feu l’exercici de mirar el vostre carret de la compra des d’aquesta perspectiva i buidar-lo de tot allò que no és necessari… o pagueu-ho en dues factures separades per mesurar el impacte d’un grup i l’altre als vostres comptes.

Avui tenim un munt de receptes al nostre abast. Com podem guiar-nos entre tant material?

Seleccionant-les en funció dels aliments que tinguis per cuinar mirant de comprar el menys possible… un espai tan vàlid per abocar la teva creativitat tan digne com qualsevol altre disciplina artística.

Què t’agrada cuinar pels teus?

Coses ràpides i fresques que els permetin compartir la cuina amb mi.

Si haguessis de fer dieta, quina seguiries?

No crec en la relació directa vullperdrepès-emposoadieta. De vegades cal només reduir la sal per no retenir líquids, altres cops es tracta de sedentarisme i només cal canviar la moto per la bici o caminar una mica més… per a mi la millor dieta és una alimentació sana basada en productes frescos sencers, diversa i variada. En qualsevol cas sempre és millor assessorar-se per un especialista en nutrició; la suma de factors que incideixen en la alimentació és complexa i abasta camps com la medicina general, el nostre perfil genètic o factors ambientals… sotmetre’s a dietes extremes sense el concurs d’un professional és com automedicar-se, una rifa.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.