berga_destacada
19 Dec 2014 0 comentaris Redacció

En Lluquet i en Rovelló contra Satanàs

A aquestes alçades de l’any, ja deus haver vist ‘Els Pastorets’ en algun lloc. Qui no ha fet de Lluquet, de Rovelló o fins i tot de Satanàs alguna vegada a l’escola? Segur que els teus fills porten les darreres setmanes preparant-se per donar el do de pit a la funció de Nadal. Si vols que ara siguin els espectadors, a Berga es fa una de les representacions dels Pastorets més conegudes (25 i 26 de desembre – 1, 4 i 11 de gener). Hi ha qui diu que un Nadal no és autèntic si no es va a veure els Pastorets, i a Catalunya n’hi ha que fa més de cent anys que es representen, com els de Berga o els de l’Ametlla de Merola (28 de desembre – 4, 11, 18 i 25 de gener). 

Una de les escenes de la representació dels Pastorets de Berga.

Pessebres vivents: la feina de tot un poble

L’altra representació popular d’aquestes festes són els pessebres vivents. Tot un poble treballant per convertir els seus carrers en el millor retrat del naixement de Jesús. Algun nen Jesús o Verge Maria han sortit corrent del dinar de Nadal o de Sant Esteve per posar-se en el paper. Si mai has vist un pessebre vivent, et recomanem que visitis La Pobla de Lillet (25 i 28 de desembre). Els seus habitants es vesteixen per l’ocasió i representen diferents quadres bíblics ambientats al poble.

A Perelada, Alt Empordà, també han preparat el pessebre vivent dels oficis antics (21, 25, 26 i 28 de desembre – 1 i 4 de gener). Els jardins del castell es converteixen durant uns dies en un autèntic museu d’oficis tradicionals. I pels amants dels pessebres vivents amb història, a Corbera de Llobregat (desembre i gener) hi trobaràs el primer que es va organitzar a Catalunya. Més de 200 persones escenifiquen el naixement de Jesús repartits per la Penya del Corb, un paratge natural que li dóna encant a la representació. A Joanetes, La Vall d’en Bas (del 25 al 28 de desembre), la gent del poble també s’implica en la creació d’un pessebre vivent, creant un ambient molt nadalenc.

El pessebre vivent dels oficis antics de Perelada.

Festes Fia-Faia

Des de fa segles, el dia 24 de desembre es celebra a Bagà la festa Fia-Faia. Es tracta d’un culte al foc que ha estat declarat Festa Patrimonial d’Interès Nacional. A la llum del capvespre, un grup de fallaires puja a la muntanya i encén una foguera, i quan es comença a fer fosc, el foc es transporta amb les falles cap al poble. Els carrers i les places s’omplen de torxes. A Sant Julià de Cerdanyola, al Berguedà, la nit de nadal és la nit de la festa Fia-Faia, però també de la festa d’endreçar les cases. Els habitants del poble es passegen pels seus carrers endreçant tot allò que es troba fora de les cases.

T’hi animes?

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.