Visió submarina de les Illes Medes
05 Jul 2012 1 comentari Òscar Marín

Amb vaixell al voltant de les illes Medes

A tan sols una milla davant de L’Estartit, al cor de la Costa Brava, un arxipèlag de set petites illes i illots, les Medes, atreu milers de submarinistes cada any a causa de la gran riquesa dels seus fons marins. Des del 1990, les illes Medes conformen una àrea protegida, el parc marí més important del litoral català, però s’hi permeten el busseig recreatiu i la navegació. Per això, quan s’arriba a l’Estartit, el que més destaca és la presència de submarinistes que passen amunt i avall pels carrers de la vila, de l’hotel al port o de la platja a l’hotel, i en moltes finestres i balcons hi pengen banyadors i vestits de neoprè.

El Nautilus prop de la Meda petita

Navegar amb vaixell fins a les Medes és l’altra activitat estrella d’aquesta costa, com ens expliquen a l’Estació Nàutica de l’Estartit, ja que es pot fer còmodament en qualsevol estació de l’any. Hi ha diverses embarcacions que ofereixen aquest servei, però les més conegudes són els catamarans Nautilus, que identificareu pel seu color groc intens. La seva particularitat és que tenen instal·lades unes finestres per sota del nivell de flotació que permeten observar el fons marí. El Nautilus surt cada dia del port de l’Estartit per oferir un passeig pel litoral rocós fins a la coneguda Roca Foradada, un penya-segat a la base del qual s’obre un arc de roca per on només els practicants de caiac tenen el privilegi de passar.

Abans d’arribar-hi, des del vaixell s’observen formacions sorprenents com la punta Salines o el cap d’Utrera, roques immenses que les onades han modelat al llarg de milers d’anys. També podem veure platges recòndites com la cala Pedrosa. Arribats a la Roca Foradada, el catamarà s’atura perquè tots els passatgers puguin fer la fotografia de record i tot seguit posa rumb cap al sud per acostar-se a les illes Medes. Durant la navegació, no és estrany rebre la salutació d’algun peix lluna, que puja fins a la superfície i observa la nostra nau de costat. Amb sort, s’albira algun dofí. Un corb marí emplomallat sobrevola el catamarà mentre a l’horitzó es perfila el conjunt d’illes, amb la Meda Gran com a protagonista, coronada per dotzenes de gavians.

La Meda gran

Cadascú observarà les illes amb un estat d’ànim. Poden resultar lluminoses sota el sol que les daura o dramàtiques per la seva aridesa, el viatge pot esdevenir una aventura romàntica o, fins i tot, un simple creuer turístic, però l’experiència és imprescindible si us arribeu fins aquest punt de la costa nord de Catalunya. El que està fora de tota discussió és que ens trobem en una de les reserves de flora i fauna marines més importants de la Mediterrània occidental, cosa que no resulta tan evident des de la superfície com des de sota l’aigua. Per poder-ho comprovar, el catamarà s’atura a prop de la Meda Petita, un cop vorejats els illots del Carall Bernat i el Tascó Gros, que ens recorden vagament les illes d’alguna exòtica badia oriental.

 

El Cavall Bernat i el Tascó Gros

És hora de baixar per torns i acostar-se a les finestres que permeten una visió submarina. El llit rocós està cobert per grans extensions de posidònia i hi ha una elevada concentració de meros, tot i que no sempre és fàcil observar-los. Ara passa una orada, ara un llobarro. Els ulls dels nens s’obren de bat a bat i es repeteixen els comentaris de sorpresa. És una vivència que, sens dubte, no oblidaran durant molt de temps.

Comentaris

  1. Joan va dir això el 20 ago 2012

    Un article molt interessant. Gràcies.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.