Llacs destacada
17 Oct 2012 2 comentari Redacció

El cinquè llac: una ruta pel Pirineu de Lleida

El Tren dels Llacs, que uneix Lleida amb La Pobla de Segur, permet fer un recorregut nostàlgic per les terres de Lleida i endinsar-se en el Prepirineu. Les locomotores dièsel que fan el trajecte voregen el riu Noguera Pallaresa i els seus embassaments. Des del tren es poden apreciar quatre llacs: Sant Llorenç de Montgai, Camarasa, Cellers i Sant Antoni.

Un cop que el tren arriba a La Pobla de Segur, a poc més de 8 quilòmetres, es troba el cinquè llac: l’estany de Montcortès. Està situat al poble del mateix nom i és l’atractiu principal d’una ruta anomenada El Cinquè Llac.

Imatge del recorregut del Tren dels Llacs

És una ruta impulsada per un grup d’allotjaments rurals de la zona que vol promocionar el senderisme a l’interior del país durant tot l’any. És una travessa circular –comença i acaba a La Pobla de Segur-, que recorre les comarques del Pallars Jussà, el Pallars Sobirà i l’Alta Ribagorça. Són 105 km que es fan en cinc etapes. Passa per la part inferior del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, i per algunes zones més desconegudes del Pallars, com el Pla de Corts o la vall de Manyanet, un indret ideal on trobar la tranquil·litat i el silenci que busquen els senderistes.

Wikiloc de la ruta d’El Cinquè Llac

El llac de Montcortès es veu durant tota la ruta. En alguns casos gairebé s’endevina en la taca que s’intueix al final del trajecte. És en la cinquena i darrera etapa quan un se’l troba de ple. És una formació d’origen càrstic i, juntament amb els Estanys de Basturs, és l’únic d’origen no glacial dels Pirineus. És una zona lacustre natural, a 1.065 m d’altitud, amb una fondària de 30 m i amb entrada d’aigua subterrània. L’estany és un espai de gran riquesa natural, per la seva abundància d’aus aquàtiques i peixos, així com també pel seu entorn paisatgístic. Per això està inclòs dins del Pla d’espais d’interès natural.

Estany de Montcortès

És una ruta de mitja muntanya, assequible, i de dificultat tècnica baixa. Malgrat això, hi ha desnivells considerables. Per completar el recorregut en cinc etapes, es requereix una mínima forma física. Tot el camí està senyalitzat amb fites de seguiment oficials i al web de la ruta es poden descarregar els tracks. A banda de recórrer a peu el camí, també es pot fer en BTT o a cavall.

El recorregut es fa majoritàriament per camins de ferradura o camins de pastor, en alguns casos recuperats especialment per a la ruta. Al llarg del trajecte, es poden trobar rastres de la història i la cultura del Pallars: dòlmens, ermites, bordes, masies i cabanes de pastor.

Pastor amb les seves ovelles a la zona de la ruta

L’època ideal per fer la travessa és la tardor o la primavera.

Senderistes en ruta

Al web del cinquè llac ofereixen paquets per fer la ruta, amb allotjament inclòs en  cases rurals a cada etapa. També hi ha la possibilitat de comptar amb guies especialitzats en diferents matèries, com ornitologia, geologia, història.

Les imatges que il·lustren el post han estat cedides per la ruta El Cinquè Llac. 

Comentaris

  1. Pirineo Catalán va dir això el 18 oct 2012

    No conocíamos esta ruta, muchas gracias por la completa descripción, se tendrá que hacer!

  2. gold price va dir això el 24 oct 2012

    Con solo 3 años de “vida” esta ruta se está convirtiendo en un referente en la zona, el nombre “los lagos escondidos” responde al importante número de lagos de alta montaña que se pueden observar durante el recorrido, algunos de ellos desconocidos por la mayoría de los montañeros y que ahora esta ruta nos llevará a conocer. Rincones desconocidos del Pirineo y la alta montaña nos espera en este espectacular recorrido.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.