georges-melies-al-bell-mig-de-l-ull-9e-quadre-recomposicio-d-una-escena-de-la-pel-licula-i-voyage-dans-la-lune-i
07 Jun 2013 0 comentaris Redacció

El CaixaForum ens transporta a l’univers de Méliès

“Qui pot viure sense la féerie, sense una mica de fantasia?”, es preguntava el polifacètic Georges Méliès, mag, dibuixant, director de teatre, actor, decorador i cineasta. A finals del segle XIX, el cinema acabava de veure la llum amb el cinematògraf dels germans Lumière.

Les pel·lícules de l’època mostraven escenes de la vida quotidiana com una partida de cartes, un tren arribant a l’estació o uns obrers sortint de la fàbrica. Però Georges Méliès no es va conformar amb el fet que el cinema reflectís la realitat: volia capturar el poder dels somnis. Considerat el pare del cinema de ciència ficció, Méliès va introduir els trucs de màgia i l’il·lusionisme a les seves pel·lícules per crear històries imaginàries i fantàstiques.

El CaixaForum de Barcelona ens proposa un viatge fascinant a l’univers meliesià a través de l’exposició Georges Méliès. La màgia del cinema. La mostra, que es podrà visitar fins el 24 de juny, és la retrospectiva més ambiciosa del nostre país dedicada al primer il·lusionista del cinema. Pel·lícules, fotografies, dibuixos, aparells, vestuari… en total més de 400 objectes que ens acosten a la vida i obra del geni del cel·luloide. Entre els 21 films originals que s’hi projecten, alguns dels quals han estat restaurats i digitalitzats expressament per aquesta ocasió, destaca Le voyage dans la Lune (Viatge a Lluna), la pel·lícula més cèlebre de Méliès que va ser vista per milions d’espectadors.

L’exposició també mostra els darrers anys d’aquest mag del cinema. George Méliès va regnar dues dècades però, després de la Primera Guerra  Mundial, el públic va girar l’esquena al seu univers fantasmagòric i es va decantar per altres propostes com les de D.W. Griffith. Méliès, totalment arruïnat,  va caure en l’oblit i va passar els darrers anys de la seva vida venent joguines a l’estació parisenca de Montparnasse. A l’exposició s’hi pot veure una imatge de la parada on venia les joguines.

Georges Méliès. La màgia del cinema reivindica la important contribució del cineasta francès al setè art, que continua latent avui en dia, principalment a les grans produccions de Hollywood. “Tots descendim de Méliès. Amb ell es viatja als orígens del cinema, a la invenció dels efectes especials. Spielberg, George Lucas, James Cameron són els seus hereus directes”, va afirmar el director Martin Scorsese, el qual li va retre homenatge amb la pel·lícula Hugo.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.