Arròs del Delta de l'Ebre
27 Sep 2012 1 comentari Redacció

Diumenge, arròs del Delta de l’Ebre

Setembre és el temps de la sega de l’arròs a la zona del Delta de l’Ebre i, segons l’any, s’allarga fins a mitjan octubre. Ja fa més d’una dècada que diferents municipis de la zona han apostat per promocionar aquest cereal i el delta amb la festa de la sega. És també una manera de no perdre les arrels. A principis dels 60′s es van introduir les primeres màquines per segar l’arròs al Delta de l’Ebre. La mecanització de la recol·lecció va provocar canvis socioeconòmics. Ja no calia l’arribada de gran quantitat de mà d’obra per segar a mà les garbes de l’arròs i els arrossaires no havien de viure al mateix delta.

Demostració de com es separava el gra de la palla, durant la passada festa de la sega de l’Ampolla

La festa de la sega que organitzen diferents municipis de la zona, com Deltebre o l‘Ampolla, coincideix amb l’inici de la recol·lecció del cereal. En el cas de l’Ampolla, aquesta jornada dóna el tret de sortida a les jornades gastronòmiques de l’arròs del municipi. Durant quinze dies, fins el proper diumenge dia 30, vuit restaurants del municipi ofereixen un menú de 24€, basat en l’arròs del delta. Entre algunes de les delicatessen que es poden tastar hi ha l’arròs caldós amb rap, l’arròs pelat amb sípia, gambes i cloïsses, l’arròs a banda…i parem aquí, perquè només de pensar-hi, fa venir gana. Si cliques aquest enllaç, podràs trobar més informació sobre els restaurants de l’Ampolla que hi col·laboren. Recorda, les jornades acaben aquest diumenge.

Imatge de l’anterior edició de la diada de l’arròs del caldo de l’Ampolla

Si no arribeu a temps, el 14 d’octubre l’Ampolla celebra la cinquena diada de l’arròs del caldo. Aquest arròs és el que menjaven els mariners a la barca quan anaven a pescar. Amb peix i patata, feien el caldo, i amb aquest, després, elaboraven l’arròs. A l’octubre el podreu tastar a l’Ampolla.

Degustació d’arròs durant la passada festa de la Sega de l’Ampolla

El Delta de l’Ebre és la zona de Catalunya amb més tradició en la producció d’arrossos. La zona de cultiu de l’arròs de la denominació d’origen protegida del Delta de l’Ebre està integrada pels arrossars situats a Amposta, Camarles, Deltebre, l’Aldea, l’Ampolla, Sant Carles de la Ràpita i Sant Jaume d’Enveja. Hi ha sis varietats autoritzades: bahia, bomba, montsianell, sénia i tebre. L’arròs es comercialitza exclusivament en la categoria extra i no es poden barrejar les varietats. Totes les bosses o capses d’arròs van perfectament identificades amb el nom “‘Arròs del Delta de l’Ebre. Denominació d’Origen Protegida”, el logotip i el símbol comunitari.

Per més informació:

Cooperativa d’Arrossaires del Delta de l’Ebre

Càmera arrossera del Montsià

Comentaris

  1. Anna Mastinez Solsona va dir això el 28 set 2012

    Com m`agrada l`arros em totes les sevas formas i recetaris,i aixi com ha passat am la segada del arros ha passat en tantas industrias,que es veritat,porten molta repidessa per arrivà a les mans del consumidò,pero no es lo mateix,es feian festes,arrivan gents de tot arreu per poguer alegrarse am els balls populars i degustan els diversos plats qu`es fan allvors.Es que tè tot un altre gust.Tè el gust de la mà de l`home.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.