festa calcotada6_destacada
19 Feb 2013 0 comentaris Redacció

Calçotades, més que un dinar a Catalunya

Una de les tradicions gastronòmiques més arrelades a Catalunya són les calçotades, menjars que es realitzen entre finals d’hivern i principis de primavera i en les que es degusten els calçots, unes cebes tendres que s’acompanyen de salsa romesco.

La fama dels calçots els ha portat a entrar a les cartes de molts restaurants catalans, encara que tradicionalment s’han degustat en el camp, com a excusa per reunir amics o familiars al voltant d’una taula, asseguts o drets.

Els calçots es couen al foc, amb una bona flama, i es giren perquè es facin per ambdós costats. Quan es posen negres i la punta està tova es treuen i s’emboliquen en paper de diari perquè no es refredin mentre s’acaba de cuinar.

Calçots al foc.

Com molts altres plats d’origen agrest, els calçots es mengen amb les mans. Un cop ja preparats, s’han de treure les capes exteriors, que estan cremades, i es mulla la resta en la salsa romesco. Normalment s’acompanyen de carn a la brasa que es consumeix de segon plat i que es cuina després dels calçots, quan ja s’han fet les brases al foc.

Imatge del Concurs de menjar calçots, a la plaça del Pati de Valls. Ajuntament de Valls / Pere Toda

I per beure, què millor que un bon vi català servit en porró, doncs com es tracta d’un dinar que es pren sense coberts les mans s’embruten. El cava, ben fred, es guarda per a les postres.

L’ingredient principal per l’èxit d’una calçotada és la companyia, ja que com més gran sigui la colla més alegria es genera al voltant de la taula.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.