Arnau_gabriel_copa_Mon
13 Feb 2013 3 comentari Redacció

Arnau Ferrer: “Guiant ho veus tot amb més calma”

Arnau Ferrer Ventura és un jove català de 22 anys que des de fa tres temporades competeix en els campionats d’esquí paralímpics fent de guia de Gabriel Gorce. Junts formen una prometedora parella que participarà des del proper dilluns 18 de febrer fins al 27 en els Campionats del Món que organitza el Comitè Paralímpic Internacional (IPC) a La Molina, on esperen sentir la calor del públic per aconseguir pujar al podi.

Quin és el vostre objectiu al Mundial que es disputa a La Molina?

El nostre objectiu és sempre quedar entre els tres primers, fer podi. Per això es treballa tot l’any, per intentar fer-ho el millor possible. Sobretot en proves de velocitat.

Arnau guiant el Gabriel en un entrenament.

Heu competit abans a La Molina? Quin ambient esperes trobar-te a les pistes?

Hem participat en proves de la Copa del Món a La Molina, però res de tanta importància. No sempre té la mateixa repercussió que una competició de vàlids, però esperem trobar-nos amb molta gent. Jo sóc de La Molina i competir a casa sempre fa més il·lusió, davant gent que et coneix de tota la vida, la teva família, amics… A més, a aquestes competicions tan importants acostumen a venir periodistes i esperem que la televisió també.

Com et converteixes en guia?

Doncs jo competia individualment en esquí alpí, i ja en els últims anys estava pensant en deixar-ho, però un exentrenador meu, que és ara el Director Tècnic de l’equip espanyol d’esquiadors deficients visuals, es va posar en contacte amb mi i em va demanar una entrevista. Em van dir que em presentarien a un noi per poder dur, que era el Gabriel. Vam quedar un dia en un bar i em van explicar com funcionava, perquè jo no coneixia res d’aquest món. Això va ser el 2010. En vam parlar i vaig dir que sí.

Què és el que més valores de la teva experiència com a guia?

Hi ha moltes coses, perquè descobreixes un altre punt de vista de l’esport i de manera de veure la vida. Al circuit, a més de gent amb deficiència visual, hi ha gent que va en cadires de rodes i hi ha amputats. Veus l’esperit de superació i descobreixes una forma diferent d’entendre l’esquí. Penso que quan he guiat he après aspectes de l’esquí dels que no m’havia adonat quan corria sol, ha estat també una forma d’obrir la ment.

Arnau Ferrer i Gabriel Gorce. FCEH.

Has canviat en algun aspecte la teva manera d’esquiar?

Sí, això és el que volia dir. Guiant ho veus tot amb més calma. Quan corria només potser intentava anar el més ràpid possible, sense fixar-me en aspectes tècnics que podia fer mal, però als que no els donava importància. Fent de guia, d’alguna manera, t’ho prens amb més calma i et fixes en aquests aspectes als que abans no els hi donaves importància.

Gabriel i tu, entreneu sempre junts?

Si, és molt important per a la confiança.

Eric Villalón, l’esquiador espanyol amb més medalles en uns jocs paralímpics, lamentava en una entrevista que el paper del guia no està prou reconegut, perquè els guies també sou esportistes d’elit, doncs si no esteu en forma el vostre company es ressent. Com es porta ser el “secundari”?

Jo, relativament, ho porto bé. Però el problema és que els guies no estem reconeguts com a esportistes d’elit, la qual cosa, per temes de beques o d’estudis, ho tenim més difícil. En el meu cas, he perdut molts dies d’universitat per l’esport. He intentat fer unes pauses però no vaig poder. Ho he intentat i intentat, però et diuen que no, sempre et diuen que és tema de polítics i que ho han de decidir ells.

Parlant del tema, com compagines la teva activitat esportiva amb els estudis?

Jo estic a la Universitat i faig parcials. Aquest any només m’he pogut matricular en una assignatura, perquè he estat des de setembre fora. Per al segon semestre normalment em matriculo en més assignatures perquè disposo de més temps. Sort que faig parcials, perquè fer el curs sencer és impossible. No tens temps, vas atabalat i és impossible.

Comentaris

 1. miquel albà va dir això el 14 feb 2013

  Són esportistes d’èlit, d’això no hi ha cap dubte. Mereixen ésser admirats pel triple esforç: treball tècnic, superació, existència.

 2. Patrick va dir això el 15 feb 2013

  Felicitats, Arnau, per la feina que feu !

  Espero que us vagi molt als Campionats del Món de La Molina. Us ho mereixeu. Sort !

 3. maribel lopez va dir això el 15 feb 2013

  Felicitats Arnau,clar que sou esportistes d’elit, i dignes d’admiracio per la feina que feu.Els mitjans de comunicacio espero que no ens defraudin i ens deixin gaudir amb la seva informacio d’aquest campionat.

Publica un comentari

* Camps obligatoris.
L'autor d'aquest bloc modera els comentaris.